Informatie workshops voor workshopgevers
Beste workshopgever, super dat jij je inzet voor het programma ‘Toegankelijk Bankieren’ met het verzorgen van workshops. Op deze pagina vind je alle informatie, workshopmaterialen en andere voorbereidingen die nodig zijn voor het verzorgen van een workshop over digitale bankzaken.
Veel succes met de voorbereidingen!
De volgende onderdelen vind je op deze pagina:
- Informatie over de organisatie
- Toelichting op de verschillende workshops
- Presentatie van de training voor workshopgevers
- Het workshopmateriaal (o.a. de PowerPoint presentatie)
- Ondersteunende filmpjes
- Meer informatie over oefenmateriaal voor deelnemers
- Het evaluatieformulier

Wist je dat?
Er is een WhatsApp-community waarin we aankondigingen met jullie delen. Denk hierbij aan openstaande verzoeken, handige tips en relevante updates. Alleen de beheerders kunnen hierin berichten versturen.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan één van de groepen voor workshopgevers. In deze groepen kunnen jullie met elkaar communiceren over onderwerpen zoals invalverzoeken, samenwerkingen, ideeën voor locaties en tips & tricks.
Wil je deelnemen? Stuur een e-mail naar workshop@toegankelijkbankieren.nl of ga naar de link in de eerste nieuwsbrief!
Nieuws en ontwikkelingen
- Nieuw in DigiHandig: Lesmodule veilig en makkelijk online winkelen.
- Nu beschikbaar: informatieflyer over downloaden van afschriften en overzichten (zie kopje ‘Ondersteunend materiaal’).
- Nieuwe workshops:
- Toegankelijk en Digitaal Bankieren voor blinden en slechtzienden
- Workshop 2 Digitale bankzaken: handige tips en ontwikkelingen
- Steffie: Naast contactloos betalen en mobiel bankieren is er nu ook een uitleg over de werking van de bank apps van ING, Rabobank en ABN AMRO: Bankieren met Steffie.
- DigiHandig sinds 12 december ook beschikbaar in het Papiamentu en Spaans.
Informatie over de organisatie
Locaties kunnen via workshop@toegankelijkbankieren.nl een workshop aanvragen. Ook willen wij jullie vragen om op pad te gaan en een locatie met een groep geïnteresseerde mensen enthousiast te maken voor deze workshop. Jullie mogen de locatie met ons in contact brengen, of zelf alvast een datum inplannen en deze aan ons doorgeven.
Wanneer een datum is vastgelegd, vermelden wij de workshop op bankinformatiepunt.nl. De locatie start met promotie (waarbij wij kunnen helpen met het voorzien van materiaal) en de workshopgever ontvangt per post workshopmateriaal (o.a. de boekjes en folders voor deelnemers).
Na afloop vult de workshopgever een digitaal evaluatieformulier in (zie kopje ‘Evaluatie workshops’).
Voor workshopgevers die niet meer actief in dienst zijn bij een bank, bieden wij een vrijwilligersvergoeding aan. Stuur een e-mail naar de workshop mail om het declaratieformulier te ontvangen.
Mocht je vragen hebben of dingen missen, schroom niet om contact op te nemen met Juliëtte via workshop@toegankelijkbankieren.nl.

De verschillende workshops
Workshop 1: Hulp bij digitale bankzaken
Onze eerste workshop is bedoeld om deelnemers te motiveren om verder te gaan met digitaal bankieren en hen wegwijs te maken naar meer hulp, informatie en oefenmateriaal. De onderwerpen in deze workshop zijn gebaseerd op de inhoud van www.bankinformatiepunt.nl. Denk hierbij aan het installeren en inloggen op de bank-app, het controleren van het saldo en geld overmaken. Tijdens de workshop regelen deelnemers zelf geen bankzaken; de workshop is puur informatief. Deelnemers gaan naar huis met informatie over hoe zij verder kunnen oefenen en waar zij hulp kunnen krijgen.
Jullie zijn als het goed is allen getraind om deze workshop te kunnen verzorgen. Via onderstaande link kun je de slides van de training nog eens terugkijken.
Via onderstaande knoppen vind je het workshopmateriaal bestaande uit:
- De presentatie van de workshop (in PowerPoint om te presenteren en in PDF om na te sturen)
- Handleiding voor workshopgever
- Schema met onderwerpen
- De folder (digitaal)
- Het workshopboekje
Workshop 2: Digitale bankzaken: handige tips en ontwikkelingen
Deze workshop is bedoeld voor mensen die al gebruikmaken van digitaal bankieren, maar graag meer willen leren over de mogelijkheden en nieuwste ontwikkelingen. Onderwerpen zoals betalen met je mobiele telefoon, online betalen, wachtwoordmanagers en de IBAN-naamcheck komen aan bod.
De online trainingen zijn gepland. Workshopgevers zijn van harte welkom om aan te sluiten in één van de volgende online sessies:
- Maandag 24 maart 14:00 – 15:00 uur
- Woensdag 26 maart 09:30 – 10:30 uur
Stuur een e-mail naar workshop@toegankelijkbankieren.nl om de uitnodiging en de vergaderlink te ontvangen. De training wordt opgenomen en er zullen later extra trainingsmogelijkheden beschikbaar zijn.
Workshop 3: Veilig bankieren
Er is veel vraag naar een workshop die specifiek gericht is op veiligheid rondom digitaal bankieren. In deze workshop gaan we dieper in op onderwerpen zoals bankhelpdeskfraude, phishing en, vooral, hoe je dit kunt voorkomen. Op dit moment zijn wij bezig met de ontwikkeling van deze workshop. Naar verwachting is deze workshop in de zomer beschikbaar om te geven.
Ondersteunende filmpjes
Via onderstaande link vind je de verschillende filmpjes die ingezet kunnen worden tijdens de workshop. Kies indien mogelijk een filmpje dat aansluit bij de deelnemers. Voor het afspelen van deze filmpjes is een WiFi verbinding nodig. Heb je geen toegang tot wifi op de locatie? Stuur dan een mail naar workshop@toegankelijkbankieren.nl en dan versturen wij de filmpjes via een We Transfer link.
Ondersteunend materiaal
Download hier de informatieflyer over ‘downloaden van afschriften en overzichten’. Deze kun je gebruiken wanneer je hierover vragen krijgt tijdens de workshop.
Hierin staat hoe je een bankafschrift aanvraagt, wat de alternatieve routes zijn wanneer het niet lukt en een kostenindicatie. De stappenplannen voor de vier grootbanken staan hierin ook uitgeschreven. De informatieflyer is via onderstaande knop te openen en downloaden.
Evaluatie workshops
Na afloop van de workshop willen wij je vragen om de deelnemers een evaluatieformuliertje in te laten vullen (deze worden mee gestuurd in het pakketje met materiaal). Verzamel deze ingevulde formulieren.
Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd hoe de workshop is gegaan. Om alle evaluaties inzichtelijk in kaart te brengen, hebben wij een digitaal evaluatieformulier gemaakt. Dit formulier dient ingevuld te worden door de workshopgever. Hierin worden de evaluatieformulieren van de deelnemers meegenomen (en deze hoeven wij dus niet apart te ontvangen).
Vind hier het digitale evaluatieformulier voor de workshopgever:
Mocht je niet voldoende evaluatieformulieren voor de deelnemers hebben, of deze zelf willen printen, kun je deze hier vinden.
Oefenmateriaal voor deelnemers
Toolkit Digitaal Bankieren voor digistarters
Digistarters willen vaak zelf aan de slag, maar weten niet altijd waar ze moeten beginnen. Ook kan de stap naar de bank nog te groot voor hen zijn, waardoor ze hulp of informatie zoeken bij vertrouwde hulpverleners, zoals mantelzorgers of welzijnswerkers.
Om deze hulpverleners te ondersteunen bij hun taak, zijn er op basis van onderzoek hulpmiddelen (toolkit) ontwikkeld.
Deze toolkit kunnen jullie optioneel bestellen voor gebruik tijdens jullie workshop(s). Het betreft telefoonkaarten met neutrale bankschermen, bedoeld om deelnemers te laten zien hoe een bepaalde handeling er ongeveer uitziet in de app.
DigiHandig
Met het lesonderdeel ‘mobiel bankieren’ in de app van DigiHandig kunnen digistarters veilig vertrouwd raken met mobiel bankieren. DigiHandig laat zien hoe de mobiel bankieren apps van de verschillende banken werken, met simpele interactieve demo’s en oefeningen. In de DigiHandig app zitten ook probeer-apps van ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS. De digistarters kunnen in hun eigen tempo mobiel bankieren verkennen en oefenen, voordat ze met de echte app van hun bank aan de slag gaan.
Klik & Tik
Klik & Tik (van oefenen.nl) is voor veel mensen die niet zo digitaal vaardig zijn een hele fijne oefenomgeving. Voor de cursisten van oefenen.nl is online bankieren een belangrijk onderwerp. Dat kunnen ze leren in Klik & Tik. De basis in hoofdstuk 6 Kopen en betalen.
Vanaf voorjaar 2025 komt er ook een oefenomgeving voor mobiel bankieren op zowel een iPhone als Android. We brengen jullie op de hoogte als het zover is.
Steffie.nl
Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Over allerlei onderwerpen. Ook over dagelijkse bankzaken. Steffie weet dat veel mensen moeite hebben met online bankieren. Ze vinden het moeilijk om een bankapp op hun telefoon te zetten. Ze moeten dan hulp vragen aan bekenden of familie. En dat ligt bij bankzaken soms wat gevoelig.
Naast contactloos betalen en mobiel bankieren is er nu ook een uitleg over de werking van de bank apps van ING, Rabobank en ABN AMRO: Bankieren met Steffie
Seniorweb
We werken ook samen met Seniorweb. SeniorWeb helpt je als je meer dingen digitaal wilt doen. Bijvoorbeeld met tips & informatie, cursussen of hulp bij computerproblemen. Je kunt hulp krijgen op de website, maar ook op 500 plekken in Nederland. De informatie op de website is voor iedereen. Voor persoonlijke hulp moet je eerst lid worden.
Telefonische hulp
Voor mensen in een kwetsbare positie is de telefonische dienstverlening vaak heel belangrijk. Naast online, kun je namelijk ook alle basisdienstverlening via de telefonische klantenservice regelen. Banken zijn volop bezig om hun telefonische dienstverlening te verbeteren. Ze maken die makkelijker en toegankelijker, met minder keuzemenu’s en meer tijd en aandacht voor de klant.
ABN AMRO bank
0900 0024
Zonder keuzemenu: 088 226 26 12
ING bank
Samen Digitaal telefoonnummer: 020 22 888 35
020 22 888 88
Rabobank
088 722 66 00
SNS bank
030 633 30 00
DigiHulplijn
Extra gratis contactmogelijkheid voor Hulp bij Bankzaken
0800 1508




Er zijn er allerlei cursussen en oefen-mogelijkheden om internetbankieren of mobiel bankieren in hele kleine stapjes te leren. De banken hebben ieder op hun eigen sites stappenplannen en uitlegfilmpjes. Er zijn ook veel andere partijen actief met oefen- en lesaanbod. Zo kan iedereen digitaal vaardiger worden en zijn/haar eigen bankzaken onder controle houden.




