Forse stappen gezet voor toegankelijke betaaldiensten voor consumenten

Enkele mensen volgen een workshop Hulp bij bankzaken. Ze zitten aan een tafel met boekjes voor zich en praten daarover.

Op 27 mei is het gezamenlijke Plan van aanpak Intensivering Toegankelijk Bankieren 2025 en verder gepresenteerd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het MOB heeft er vertrouwen in dat de extra inspanningen een positieve uitwerking op de toegankelijkheid van bank- en betaaldiensten zullen hebben.

Het plan is tot stand gekomen in een samenwerking met banken, belangenorganisaties, Geldmaat, Alliantie Digitaal Samenleven, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

Op basis van alle ervaringen tot nu toe en een gezamenlijke analyse van de benodigde extra inspanning, is de aanpak gebaseerd op drie pijlers:

  • Individuele aanpak van banken en Geldmaat
  • Aanvullende collectieve aanpak
  • Continu verbeteren door effectiviteitsmetingen

Het plan van aanpak gaat in op de maatregelen die ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Geldmaat individueel nemen. Ook gaat het over de onderlinge samenwerking en de samenwerking met de belangenorganisaties van groepen in een kwetsbare positie en met andere maatschappelijke organisaties.

Lees hier het Plan van Aanpak…

Het rapport in het kort

Belofte voor Toegankelijk Bankieren
Banken en Geldmaat zorgen ervoor dat basisbankdiensten en contact opnemen met banken veilig en toegankelijk zijn. Ze maken bankzaken zo eenvoudig mogelijk en bieden keus in de manier waarop je je bankzaken doet. Ze staan klaar voor klanten én helpers, wanneer zij hen nodig hebben. Iedere bank en Geldmaat, doet dit op een eigen manier die past bij het merk.

Voor klanten voor wie bankzaken lastig zijn, is niet één oplossing te bedenken, mede omdat het over meer gaat dan aleen bankzaken. Alles in de maatschappij wordt steeds digitaler. Daarom werken de banken en Geldmaat samen, met elkaar en met maatschappelijke organisaties. Ze nemen écht de tijd voor verbeteringen.

Samenwerken, in ieder geval tot 2030
ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Geldmaat blijven in ieder geval tot 2030 samenwerken met de belangenorganisaties van groepen in een kwetsbare positie. Aan deze samenwerking worden nog meer maatschappelijke organisaties toegevoegd. We kijken samen naar wat mensen écht helpt, organiseren banklessen en zorgen ervoor dat mensen de telefoonnummers kennen waar ze hulp kunnen krijgen.

Vaak gaan vragen van mensen niet alleen over bankzaken, maar over iets wat ze willen of moeten doen, zoals reizen met de trein, een toeslag aanvragen of een telefoon gebruiken. Dit zijn voorbeelden waar mensen meer hulp nodig hebben dan alleen voor het betalen. Het is dan fijn dat er iemand is die met alles kan helpen en weet waar je terecht kunt als je meer hulp nodig hebt. Het doel is dat helpers elkaar in de buurt weten te vinden. Zo kunnen mensen goed geholpen worden.

Hulp Dichtbij
De hulp die in de buurt gegeven wordt heet “Hulp Dichtbij”. Hiervoor wordt veel geregeld. Het programma Toegankelijk Bankieren blijft doorgaan, met meer mensen, namens de banken en Geldmaat en – heel belangrijk – namens de belangenorganisaties en andere organisaties, op steeds meer plekken in het land.

De onderdelen die in 2024 succesvol waren, gaan door. Samen organiseren we bijeenkomsten, ondersteunen we helpers en geven we veel uitleg over de hulp die de banken en Geldmaat bieden. Met bijvoorbeeld advertenties in landelijke en regionale bladen maken we hier meer over bekend.

Tijdens de Week van de Digitale Inclusie in november zijn er Bankinformatiedagen die we groots bekend gaan maken. Zo bouwen we met elkaar aan het organiseren van hulp in de buurt. Het doel is dat dit in 2030 is opgezet en vanaf dan zelfstandig kan doorgaan.

Banken en Geldmaat zorgen ervoor dat basisbankdiensten en contact opnemen veilig en toegankelijk zijn. Door samenwerking kan iedereen hulp in de buurt vinden.

To top