Banken en DigiHandig laten digistarters zorgeloos oefenen met mobiel bankieren

DigiHandig, de vier grotere Nederlandse banken, Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken lanceren een nieuw onderdeel in de DigiHandig-app. Met deze app kunnen ‘digistarters’ (mensen die beperkt digitaal vaardig zijn) veilig vertrouwd raken met mobiel bankieren. DigiHandig laat voortaan ook zien hoe de apps voor mobiel bankieren van banken werken, met simpele interactieve demo’s en oefeningen.

Dit initiatief sluit aan bij het Manifest Digitale Inclusie van de Alliantie Digitaal Samenleven. Bij het manifest is het bevorderen van de digitale vaardigheid van gebruikers essentieel, met zo veel mogelijk verschillende soorten ondersteuning. Met de app van DigiHandig geven de banken verdere invulling aan hun programma Toegankelijk Bankieren om drempels te verwijderen bij digitaal bankieren en betalen.

Banken slaan handen ineen om drempels weg te nemen

Eén op de zes volwassen Nederlanders worstelt met digitale dienstverlening, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Ook bankieren en betalen gaan steeds meer digitaal en steeds meer met mobiele apps op smartphones en tablets. Banken willen digistarters daarin meenemen en daar kan de app van DigiHandig bij helpen.

Digistarters voelen zich bij mobiele apps van banken vaak in het diepe geworpen. Bij gevoelige geld- en bankzaken zijn ze bang dat ze met een mobiele bankapp iets verkeerd doen en geld kwijtraken. Daardoor durven ze die bankapp niet te gebruiken.

Met het nieuwe lesonderdeel in de app van DigiHandig kunnen digistarters in hun eigen tempo mobiel bankieren veilig verkennen en daarmee oefenen, voordat ze met de echte app van hun bank aan de slag gaan.

Op eigen tempo kennismaken met mobiel bankieren

De app van DigiHandig laat onder andere zien dat je voor iedere wijziging of betaling in een mobiele bankapp altijd eerst uitdrukkelijke goedkeuring moet geven, met een beveiligingscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. In de oefenapp kunnen digistarters dat in alle rust veilig zelf uitproberen zonder dat er echte transacties plaatsvinden. Met de DigiHandig-app kunnen ze ook leren om mobiel in te loggen, betalingen te controleren, een betaalpas te blokkeren en nog veel meer. Na voldoende oefenen kunnen digistarters met meer vertrouwen aan de slag met de echte app voor mobiel bankieren van hun eigen bank.

“Ik ben blij met mobiel bankieren in DigiHandig. Ik dacht dat mobiel bankieren moeilijk was maar merk dat het erg meevalt. Door de oefenlessen heb ik meer inzicht,” zegt Mia Parren uit Delft over het nieuwe lesonderdeel.

De DigiHandig app is gratis beschikbaar in de app stores van Apple en Google of via https://www.digihandig.nl/download. Installeer de app zelf of help iemand bij de installatie.


Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:
– Betaalvereniging: Berend Jan Beugel, persvoorlichting, 06 39 49 60 11 / pers@betaalvereniging.nl
– DigiHandig / New Future Lab: Gerben van den Hoof, 06 48 51 78 38 / gerben@newfuturelab.nl
– Nederlandse Vereniging van Banken: Bart van Leeuwen, 06 55 72 06 97 / leeuwen@nvb.nl

Op de foto boven: Mia Parren uit Delft met de oefen-app van DigiHandig

To top