Het jaar loopt ten einde. Veel mensen zijn na een drukke periode toe aan rust en gezelligheid in huiselijke kring om in 2024 weer fris aan de slag te kunnen gaan. Er is op de valreep veel nieuws te melden over toegankelijk bankieren. We zijn een samenwerking met de DigiHulplijn gestart en hebben filmpjes met twee sleutelpersonen over dagelijkse bankzaken gemaakt. Verder kunnen we een tipje van de sluier oplichten over het programma in het komende jaar. Daarover houden we ook een kort webinar op maandag 15 januari tussen de middag. Voor nu wensen u fijne feestdagen met iedereen die u dierbaar is en een gezond 2024!

DigiHulplijn helpt ook bij digitale bank- en betaalzaken

Hoe mooi is dat: een telefoonnummer dat je zes dagen per week kunt bellen als je tegen een probleem met digitale zaken aanloopt? Dat bestaat en is nog gratis ook, de DigiHulplijn. De ervaren medewerkers van deze hulplijn nemen de tijd. Ze geven persoonlijk advies om mensen op weg te helpen. Vaak vinden ze meteen een oplossing. Anders verwijzen ze door naar hulp die het meest geschikt is voor de beller. Alle vragen zijn welkom en bellen mag zo vaak als nodig.

De DigiHulplijn kreeg al vragen over online bankieren en elektronisch betalen. Vanaf nu werkt de hulplijn nauw samen met banken, de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland om deze vragen nog beter te kunnen beantwoorden. De bankensector en de DigiHulplijn wisselen daarbij kennis en ervaring uit over het ondersteunen bij digitale bank- en betaalzaken, zodat minder digitaalvaardige mensen deskundig en veilig worden geholpen.


De DigiHulplijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 22.00 uur, en op zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur, op het gratis telefoonnummer 0800-1508. De hulplijn geeft direct antwoord op de meeste vragen over digitale dagelijkse bankzaken. Bij vragen over vertrouwelijke en persoonlijke bankzaken kan de DigiHulplijn doorverbinden naar de bank van de beller en de vraag uitleggen. Daardoor kan altijd een passend antwoord worden geboden.

Helpt u mee onze filmpjes te verspreiden?

In de vorige nieuwsbrief attendeerden we u op de DigiHandig-app waarmee digistarters zorgeloos en zo vaak als ze willen kunnen oefenen met mobiel bankieren. In het stukje hiervoor las u over de DigiHulplijn. Daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden voor extra hulp bij dagelijks bankieren. We willen natuurlijk graag dat de doelgroep met deze hulpmiddelen kennis maakt. Een nieuwsbrief als deze is niet geschikt voor de doelgroep en bereikt lang niet iedereen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar mensen die midden in de doelgroep staan en meer mensen kunnen bereiken. We zijn heel blij met Joan de Windt en Rob Weijers. Joan is journaliste en (vooral) bekend bij ouderen met een migratie-achtergrond. Rob is ambassadeur laaggeletterdheid en bekend van het TV-programma ‘Leven zonder Letters’ met Frans Bauer.

Met Joan en Rob maken we filmpjes over de problemen waar mensen zoal tegenaanlopen bij het dagelijks bankieren en hoe zij een stapje verder kunnen komen. De eerste filmpjes zijn al klaar en zijn te vinden op onze website. Wilt u ze ook op uw website zetten en meehelpen om ze te verspreiden onder iedereen die mogelijk moeite heeft met mobiel bankieren, wil beginnen met digitaal bankieren maar niet weet waar te beginnen of het lastig vindt om hulp te vragen?

Bankinformatiepunten 2.0

We hebben veel geleerd van pilot 1.0. Onder andere dat een volgende pilot langer moet lopen en er uitgebreid met lokale netwerken moet worden samengewerkt. Dit om het bankinformatiepunt bekend te maken in de buurt en daardoor meer toeloop te krijgen. We willen ook beter samenwerken met de bibliothekenorganisatie op landelijk niveau om met elkaar na te gaan wat het beste werkt met het oog op een eventuele uitrol en van elkaar te leren. Dit alles gaan we beproeven in pilot 2.0.

De nieuwe pilotperiode zal lopen vanaf februari/maart tot en met eind 2024. Er komen in elk geval 12 pilotlocaties in bibliotheekvestigingen:
  • In zes van de twaalf locaties gaan we werken met interbancaire informatieverstrekkers die tijdens een spreekuur vragen over dagelijkse bankzaken gaan beantwoorden;
  • in de zes overige pilotlocaties gaan daartoe opgeleide bibliotheekmedewerkers de vragen beantwoorden.
Samen met de landelijke bibliothekenorganisatie (KB/Nationale bibliotheek en de Vereniging Openbare Bibliotheken) zullen we in januari geïnteresseerde bibliotheken oproepen om zich te melden voor pilot 2.0. We zullen de oproep ook plaatsen op onze website, www.toegankelijkbankieren.nl.

We komen graag naar u toe!

We weten dat er naast bankinformatiepunten, telefonische hulp, hulp via een websites en individuele hulp door banken ook behoefte is aan voorlichting aan groepen overal in het land. Misschien kent u een groep die graag meer wil weten over mobiel bankieren en over de hulp die daarbij geboden wordt. Of wilt u vanuit uw bibliotheek of belangenorganisatie een bijeenkomst houden. Voor een klein groepje dat al regelmatig bij elkaar komt, voor een ledenbijeenkomst of voor de programmering vanuit een bibliotheek of buurthuis. We horen het graag en stemmen de bijeenkomst af op uw wensen: denkt u aan oefenen met bank apps, een interbancaire presentatie over een bepaald (deel)onderwerp of een workshop gericht op motivatie om meer te doen met digitalisering en te verwijzen naar hulp daarbij? Neem voor het bespreken van uw wensen en het inplannen van een bijeenkomst contact op met Miriam Osten, m.osten@betaalvereniging.nl.

Webinar 15 januari

Onlangs werkten we mee aan een webinar van DigiHandig over de nieuwe module Oefenen met mobiel bankieren. U kunt dat webinar hier terugkijken.

We beginnen het nieuwe jaar met een eigen online bijeenkomst op maandag 15 januari van 12.00-12.30 uur. In een half uur hoort u over de nieuwe website die uitleg geeft over dagelijkse bankzaken en de weg wijst naar de beschikbare hulp. Ook gaan we in op de andere activiteiten binnen het programma Toegankelijk Bankieren. U kunt ook vragen aan ons stellen. Voor dit webinar kunt u zich hier inschrijven.

Toolkit Digitaal Bankieren voor digistarters te bestellen.

Muzus ontwikkelde hulpmiddelen om met mensen in gesprek te gaan. Wat is digitaal bankieren? Waar zit hun angst? Het materiaal is bedoeld voor medewerkers van bibliotheken en andere vertrouwde hulpverleners om de doelgroep (met name ouderen) te motiveren en activeren.

De toolkit bestaat uit 2 delen, een ‘Stappenplan‘ en ‘mobiel bankieren kaarten‘ en een instructie. De hulpmiddelen hebben als doel de allereerste stap te maken richting zelfstandig internet- en mobiel bankieren. De toolkit is ontwikkeld in opdracht van Betaalvereniging Nederland en de Alliantie Digitaal Samenleven en is te bestellen via www.toegankelijkbankieren.nl/toolkit. Hier kunt u ook de digitale bestanden downloaden.

Ideeën?

Heeft u suggesties voor het programma? Wilt u zelf of uw organisatie een bijdrage leveren? Hebt u een leuk voorbeeld van uit de praktijk dat ons kan inspireren? Laat het ons weten!