Iedereen leert op zijn eigen manier. Daarom werken we samen met diverse aanbieders van lessen en lesmateriaal over online bankieren en betalen. In de vorige editie van de nieuwsbrief was er aandacht voor SeniorWeb die met goedbezochte digitale kanalen en op pakweg 500 fysieke locaties leergierige mensen verder helpt. In deze nieuwsbrief leest u over de landingspagina’s van Klik & Tik, Steffie en DigiHandig en over nieuwe modules die zij aanbieden. Samen openen zij met hun educatie-aanbod de deur voor mensen die minder digitaal vaardig zijn. Zij kunnen daardoor grip houden op hun bank- en andere zaken. Verder besteden we aandacht aan de 1-meting van de monitor Toegankelijk Bankieren. Maar eerst leest u over onze samenwerking met de belangenorganisaties. Met hen hebben we gewerkt aan een ambitieus plan van aanpak Toegankelijk Bankieren dat we eind deze maand presenteren.

Plan van aanpak

We bereiden ons voor op de presentatie van het gezamenlijke ‘Plan van aanpak Intensivering Toegankelijk Bankieren 2025 en verder’ in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) op 27 mei. Dit plan is tot stand gekomen in een samenwerking van banken, belangenorganisaties, Geldmaat, Alliantie Digitaal Samenleven, NVB en Betaalvereniging Nederland.
Op basis van alle ervaringen tot nu toe en een gezamenlijke analyse van de extra inspanning die nodig is, is de aanpak gebaseerd op drie pijlers:
  1. Individuele aanpak van banken
  2. Aanvullende collectieve aanpak
  3. Continu verbeteren door effectiviteitsmetingen
Het plan van aanpak gaat in op de maatregelen ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Geldmaat individueel nemen. Ook gaat het over de onderlinge samenwerking en de samenwerking met de belangenorganisaties van groepen in een kwetsbare positie en andere maatschappelijke organisaties. Het plan van aanpak komt op de website na presentatie in het MOB.

Promotiecampagne Klik & Tik online bankieren

We zien een oudere mevrouw van achteren. Ze kijkt op een computerscherm met daarop een afbeelding van een mobiel. Deze afbeelding is onderdeel van het lespakket Klik en Tik.
Onder de vlag ‘Leer het stap voor stap met oefenen.nl’ brengt Expertisecentrum Oefenen.nl de modules over online bankieren uit de Klik & Tik-serie onder de aandacht. Er is een promotievideo gemaakt waarin een dame vertelt hoe ze leert omgaan met een betaalverzoekje en het bevestigen van een betaling op haar telefoon. Aan het einde tikt ze zelf haar aardbeienijsje af met haar mobieltje. Hopelijk raken nu nog meer mensen geïnteresseerd om aan de slag te gaan met Klik & Tik-lessen. Die zijn er onder andere voor internetbankieren op de computer, bankieren op je mobiel, betalen in de winkel en shoppen op internet. Alle modules zijn sinds kort te vinden op één pagina.

Andere landingspagina's
Er is niet alleen voor de Klik & Tik-serie een landingspagina. Ook Steffie en DigiHandig hebben al hun lesaaanbod over dagelijks bankieren op een pagina bij elkaar gezet:
  • Voor Steffie is de landingspagina: Bankieren met Steffie
  • DigiHandig heeft in de app alles gegroepeerd onder het leerdoel 'Mobiel Bankieren'. Op internet staat alles hier bij elkaar.

1-Meting monitor Toegankelijk Bankieren

Vorig jaar publiceerden we de resultaten van de nulmeting voor de monitor Toegankelijk Bankieren. Deze monitor geeft inzicht in hoe bepaalde aandachtsgroepen basisbankzaken uitvoeren en ervaren. Per aandachtsgroep is uitgezocht waarom ze hulp inroepen bij bankzaken en welke oplossingen ze kennen en gebruiken. Nu is de 1-meting beschikbaar. We maakten er een infographic bij met de belangrijkste uitkomsten.

Enkele opvallende zaken:
  • Een kwart van de Nederlanders betaalt en gebruikt de eigen bankrekening niet volledig zelfstandig. Het grootste deel van hen (bijna de helft) roept slechts af en toe hulp in, bijna een derde geeft alles uit handen.
  • Van diegenen uit de aandachtgroepen die hun bankzaken niet volledig zelfstandig doen, is een groot deel niet te bewegen om wel (volledig) zelfstandig te worden. Zo vindt 47% zichzelf niet motiveerbaar en niet leerbaar om zelfstandiger te worden.
  • Degenen die hulp nodig hebben zijn vooral bang om een fout te maken. Daarnaast kunnen zij veranderingen niet bijhouden. Of ze zijn bang om opgelicht te worden. Of ze vinden bankzaken doen erg ingewikkeld. Of kunnen in het algemeen niet goed moet een computer omgaan.
  • Hulp komt vooral uit de informele hoek, van partners of kinderen en – in mindere mate- van ouders of overige familie. Ook professionals helpen; hulpverleners en bankmedewerkers.
  • Mensen die een voorkeur hebben voor het niet-digitaal banzaken doen, zijn over de hele linie ontevredener over bankzaken doen en betalen dan diegenen met een voorkeur voor digitaal.
Het onderzoek is uitgevoerd door Perspective en Norstat in opdracht van de NVB en Betaalvereniging Nederland.

Uitbreiding Steffie-aanbod: de vernieuwde betaalpas en QR-code

Steffie legt moeilijke dingen makkelijk uit. Dat deed ze al voor contactloos betalen, mobiel bankieren, betalen met je mobiel, bankieren met de App van ING, Rabobank en ABN AMRO. Ze heeft zich nu verdiept in de vernieuwde betaalpas, vertelt wat er nieuw aan is, dat je die vanzelf in de brievenbus krijgt en wat je ermee kunt. In een andere instructie geeft Steffie uitleg over het scannen en betalen met een QR-code, bijvoorbeeld op een collectebus, op een factuur of voor een betaalverzoekje. Steffie bereikte dit jaar rond de dertigduizend bezoekers met haar bankuitleg. Steffie is geweldige ambassadeur voor toegankelijk bankieren!

Bankinformatiepunt aanwezig tijdens Slim Samenleven dagen

Op 9 en 10 mei waren wij aanwezig bij de Slim Samenleven dagen in Den Bosch, een initiatief van de gemeente om inwoners te laten ontdekken hoe technologie en data kunnen bijdragen aan prettig ouder worden. Tijdens dit inspirerende evenement konden bezoekers bij onze informatiestand terecht met hun vragen, kennismaken met praktische hulpmiddelen en ontdekken waar ze meer informatie of oefenmogelijkheden kunnen vinden. Daarnaast werd onze workshop ‘Hulp bij digitale bankzaken’ meerdere keren op verschillende locaties in de stad aangeboden.

De dagen stonden in het teken van samen leren, ervaringen delen en elkaar verder helpen. Het was waardevol om mensen te ontmoeten die – ieder op hun eigen manier – willen bijdragen aan een (digitale) samenleving die voor iedereen toegankelijk is.

Workshopgevers SOMNL getraind

Op 7 april kwamen vrijwilliger en sleutelpersonen van SOMNL (Samen voor Ouderen met een Migratieachtergrond in Nederland) in Rotterdam bij elkaar waar zij bagage kregen om een workshop Hulp bij bankzaken te kunnen geven in het land. Vorig jaar gaven SOMNL-trainers al 36 workshops aan groepen oudere migranten, dit jaar hopen ze er maar liefst 50 te geven.

Hebt u ook een groep vrijwilligers, mantelzorgers of ouderen met een migratieachtergrond die het interessant vinden om meer te weten over dagelijkse bankzaken en hoe hulp van de bank is geregeld, dan kunt u een workshop aanvragen via workshop@toegankelijkbankieren.nl. U regelt de zaal en de groep, wij zorgen (via SOMNL) voor een workshopgever.

Ook interessant

Voor wie rustig wil ontdekken hoe online bankieren werkt of na het volgen van lessen wil rondkijken zijn er de speciale probeer-apps van ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS in de DigiHandig App. Klik vrij rond zonder opdrachten – ideaal voor een eerste verkenning.
Waar kun je in de buurt contant geld opnemen? Kijk op de locatiewijzer van Geldmaat.nl.

Ideeën?

Heeft u suggesties voor het programma? Wilt u zelf of uw organisatie een bijdrage leveren? Hebt u een leuk voorbeeld van uit de praktijk dat ons kan inspireren? Laat het ons weten!